Piperehabilitering

Vi utfører rehabilitering av skorsteiner / piper laget av tegl, betong, samt elementpiper. Til rehabiliteringen brukes produkter av keramikk, stål og tettemasse. Rehabiliterer også med bruk av syrefaste, rustfrie stålrør.

Hvorfor rehabilitere piper / skorsteiner:

  • Tverrsnittet er for stort etter at gamle ovner byttes ut med nye
  • Dårlig isolasjon
  • Feil fyring med ved
  • Vedovner er byttet ut med oljekaminer
  • Dårlig trekk
  • Utette piper
  • Lavtemperaturkjeler er montert

Gamle piper er som regel dårlig isolert og har for store tverrsnitt. Moderne ildsteder og fyrkjeler kjennetegnes ved mindre avgassmengde og betydelig lavere røykgasstemperaturer. Følgene av dette er at vanndampen som er i avgassene, kondenserer innvendig på pipeveggene. Avgassen inneholder også aggressive syrer. Disse angriper pipematerialet og fugene i pipa. Resultatet er en nedbrytning av pipa innvendig og en fuktvandring ut mot pipas overflate. Dette vises som store skjolder på utsiden av pipa, eller til og med som fuktige flater og vann. Det beste er naturligvis å ikke la det gå så langt.

Fyrer du feil kan du ødelegge pipa

Feil fyring med ved kan på ganske kort tid ødelegge en pipe. Resultatet av feil fyring er vanligvis at pipa sotes ned innvendig med bæk og tjære. Etter en stund kan dette belegget antennes og da blir det sotbrann/ pipebrann. NB: Etter en pipebrann skal pipa kontrolleres av feiervesenet.

Ulike piper og tilknyttede ildsteder krever forskjellig form for rehabilitering. Utgangspunktet er at pipa får nytt innvendig røykrør av keramikk eller stål. Hva som skjer videre er avhengig av hva slags ildsted som er montert til pipa. Slike arbeider må utføres av spesialister. Foringsrørene som brukes til rehabilitering er i keramikk eller stål og finnes i mange størrelser.

Når bare pipetoppen er ødelagt

Ofte er det bare den øverste delen av de gamle teglpipene som er ødelagt. I disse tilfellene rives pipa ned så langt det er nødvendig. Den gamle teglpipa måles innvendig, og så brukes det et nytt røykrør som er nærmest mulig i dimensjon. De aller fleste teglpiper har en dimensjon på 9×9″ og da passer en Leca Maxi Pipe. Løsningen kalles ”Lecatopp”. Etter oppbyggingen av ny pipetopp, bør arbeidet avsluttes med en topp-plate og en pipehatt, som beskytter mot regn, sludd og snø. Rehabilitering av piper skal utføres av eksperter.

Har du spørsmål om å reparere gamle piper, ta kontakt med Tak og Murerservice as.


 

Våre pipekunder er private boliger og hytter i områdene Lom, Skjåk, Vågå, Otta, Dombås, Dovre, Lesja, Gudbrandsdalen og Oppland forøvrig.